Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Modellek

SIMPLY CLEVER MEGOLDÁSOK A MINDENNAPOKBAN

A mindennapok olyan kisebb-nagyobb kihívásokat görgetnek elénk, amelyeket valahogyan meg kell oldanunk. Ezek közül több olyan is akad, amelynek megoldása magától értetődik, még sem gondolunk rá, vagy pont akkor, amikor kellene, nem jut eszünkbe a megoldás, vagy csak szimplán nem készültünk fel rá. Akkor jön a váratlan zivatar, amikor pont nincs nálunk esernyő, és akkor kell hirtelen megtalálnunk valamit, amikor épp koromsötét van. Egy Škoda sofőrt viszont semmi nem ér váratlanul. Modelljeinket Simply Clever megoldásokkal szereltük fel, amik az autó tulajdonosát mindenre felkészültté teszik.

Azonban a Simply Clever filozófia nem csak a Škoda márkában és modelljeiben testesülhet meg, hanem sokan használnak a mindennapjaik során, az autón kívül is hasonló egyszerű, de frappáns megoldásokat. 

A következőkben két hölgy bemutatkozóját olvashatják, akik elmesélik, hogy az ő életükben milyen saját Simply Clever megoldásokat alkalmaznak.

KOSZTYU BRIGITTA LAKBERENDEZŐ

míg nem tudod pontosan, mi akarsz lenni és hova akarsz eljutni, soha nem leszel azzá, aki lehetnél és nem jutsz el oda, ahova vágysz." A Škoda felkérésére nagy örömmel mondtam igent a "Simply Clever" kampányban való szereplésre, melyben sokszínű és sikeres nőket, a kiteljesedésükhöz vezető utat és az életüket, mindennapjaikat megkönnyítő praktikákat mutatnak be. Rendkívül izgalmasnak és újszerűnek találom a kezdeményezést és lelkesen osztom meg gondolataimat én is.

Női önmegvalósítás -mit jelent ez nekem?

Más nőként megélni a világot, mint férfiként. Egy nő akkor mondhatja el magáról, hogy kiteljesedett, ha harmóniában él - önmagával elsősorban, és éppen ezért a világgal, azaz közvetlen és tágabb környezetével. Emberekkel, természettel, de még a tárgyakkal is.

Azt hiszem, ezekkel már nagyrészt megvagyok. De ehhez el kellett telnie 41 évnek, kellett egy megértő és segítő társ és kellett, hogy megajándékozzon két gyönyörű lánygyermekkel. A tárgyak és a környezet szeretete már csak hab a tortán. Hálás vagyok azért, hogy a lakberendezői hivatást megtalálhattam és ki tudok benne teljesedni.

Végzettségem szerint PR szakember vagyok, dolgoztam újságnál, rádiónál, de amiben igazán örömömet lelem az a lakberendezés, a belsőépítészet. Egyszóval az alkotás… 

Nem állítom, hogy mindig könnyű lavírozni az anyaság, a feleség szerep és a hivatás között. Nem tudom, nem lehet másként csinálni, mint teljes szenvedéllyel és odaadással, alázattal és ez egyértelműen teljes embert kíván.

Családunk motorjaként ma már próbálom okosabban, érettebben és nyugodtabban irányítani a mindennapjainkat. Néha azért látni kéne ámokfutásomat egy-egy kivitelezés, egyik gyerek zongoraórára szállítása, másik karate, aztán tánc és vissza és a többi között.  De ezt ma már tudom kellő vidámsággal kezelni. Majdnem mindig…J

Próbálom mindig komfortosan érezni magam a munka közben is, fontos, hogy hatékonyan, rugalmasan tudjak haladni. Nagyon szeretem pl. az asztalon tartható telefontartómat, mert tervezés közben szabadon tudok az ügyfeleimmel egyeztetni. De el sem indulnék az autóban felszerelhető mobiltartóm nélkül sem, rengeteget vezetek, a mobilitás szükségszerű.

Amit a legfontosabbnak tartok: mindig időt szakítok a feltöltődésre. Hogy ez nekem mit jelent? Minden héten legalább egyszer találkozom a barátnőimmel egy pohár bor mellett és nem egyszer könnyesre nevetjük magunkat. Aztán van úgy, hogy kettesben kell lennem önmagammal, ilyenkor kiülök a teraszra egy bögre kávéval és lazítok. A sok-sok kreatív tervezés az asztalnál nagyon klassz dolog, ugyanakkor fárasztó is… Imádom az asztal alá felszerelhető lábtartómat, 10-12 óra ülés alatt jó párszor kényelmesen ki tudom nyújtani fáradt lábaimat. A kedvencem viszont az elektromos pohármelegítő alátétem, amely finom melegen tartja a kávémat. Egy-egy maratoni telefonos egyeztetés közben segít higgadtnak maradnom…

Ahhoz, hogy ezt a feszített tempót jól bírjam, fizikailag, lelkileg és mentálisan is meg kell találnom az egyensúlyt. Az egészségtudatos életmód, táplálkozás, sport ma már egyre jobban teret nyer a mi családunkban is. Én még ugyan nem állok készen a komolyabb sportra, egyelőre sétával, tánccal mozgatom meg fáradt tagjaimat. Rendkívül szórakoztató tud ez is lenni…

Vidám és pozitív a természetem, sokat mosolygok az emberekre. Idegenekre is. Meglepő tapasztalat, de azt gondolom, kis tudatossággal, alázattal, egy-egy mosollyal néha előrébb jutok, mint rámenősséggel.

Életem egyik legszebb időszakát élem - úgy érzem, tudom és gondolom is. Annyi élettapasztalat, megélt és átélt élmény van mögöttem - és persze előttem is -, hogy nyugodtan elsüthetném a frázist "már nem éltem hiába." Azért élvezem ezt az időszakot nagyon, mert már kellő higgadtsággal tudok dolgokat szemlélni, sok-sok következtetést - úgy érzem, gondolom - be tudtam építeni az életemben. Könnyen teremtek kapcsolatot, ráhangolódok az emberekre, így hamar ráérzek arra, mit szeretnének, milyen környezetben érzik jól magukat és így meg tudom nekik alkotni a vágyott otthont, üzletet, éttermet, vagy akár szállodai szobát is. Nem tagadom, kell hozzá némi pszichológia is…

Ahogy mondani szokás: "nincs más hátra, mint előre". Ahogy az életem halad, igyekszem a nőiség területén minden szerepet és az életciklussal járó tapasztalatokat megélni a lehető legteljesebben. Arra koncentrálok, hogy elégedetten és harmóniában tudjak élni minden percben. Az elmúlt évek legszebb ajándéka a két nagylányom és az anyává válásom folyamata, ami minden nap bőven ad feladatokat és megélni valót. Büszke vagyok magamra, arra, hogy nő vagyok és hálás az életem kihívásaiért és ajándékaiért, a családomért, az alkotás öröméért, mindezekből pedig bőven tudok adni tapasztalatot, szemléletet, meghallgatást, tanácsot, ösztönzést és lelkesedést…

TÓTH ENIKŐ DiVATBLOGGER

Tóth Enikő vagyok, a Fashion Victim divatblog írója és tulajdonosa. A blogom az egyike a legnépszerűbb online naplóknak Magyarországon, illetve nekem van a legtöbb követőm a magyar divatbloggerek közül. A Skoda felkérésére veszek részt a "Simply Clever" nevű kampányban, amelynek célja, hogy olyan hétköznapi praktikákkal segítsék a nőket, amelyek megkönnyítik, gördülékenyebbé és hatékonyabbá teszik a mindennapjaikat.

Hat éve vezetem a blogom. A munkám során megtapasztaltam, hogy mik azok az apró trükkök, amelyekkel könnyen el tudok igazodni itthon és külföldön egyaránt.

Elsősorban olyan ambiciózus és dolgozó nőknek szól a blogom, akik nem másra várnak, hogy előre jussanak, hanem mindent megtesznek annak érdekében, hogy fejlődjenek és többek legyenek. Nekik a kemény munka, a család és a tanulás mellett ugyanúgy fontos a stílus, az öltözködés és a szépség.

Mint mindenkinek, nekem is voltak, vannak olyan helyzetek az életemben, amik egy okos megoldással, ötlettel, hétköznapi kreativitással kezelhetőek.  Divatbloggerként például fontos szem előtt tartanom, hogy a gardróbom befogadóképessége sem végtelen, ezért összeállítottam magamnak egy olyan alap gardróbot, amiben egymással tökéletesen kombinálható, színekben is harmonizáló alapdarabok találhatók, melyeket outfitekbe rendezve tárolok. Mindezt évszakoknak, trendeknek és a személyes igényeimnek megfelelően, annak érdekében, hogy akár néhány óra alvás után is kifogástalan szettben jelenjek meg könnyedén.

Az egyik legfontosabb, amit szabadúszóként megtanultam, az okos rendszerezés. Rengeteg e-mailt és elektronikus megkeresést kapok nap, mint nap, amelyeket sajnos nem mindig tudok rögtön megválaszolni, ezért igyekszem őket azonnal különböző témákra osztott mappákba rendezni. Azoknál a leveleknél, amelyek gyors választ, intézkedést igényelnek az "elintézendő" címkét alkalmazom, így mikor van egy szusszanásnyi időm, akkor ezeket előre véve gyorsabban el tudok intézni mindent.

A sok feladat mellett az egészségem megőrzésére is figyelek. Nagyon fontosnak tartom a szükséges folyadékbevitelt és mivel rengeteget vezetek egyik rendezvényről a másikra, ezért mindig tartok magamnál egy nagy üveg ásványvizet a kocsiban. A rohanásban és utazás közben azonban sokszor elfelejtek inni, ezért találtam ki azt, hogy rárajzoltam egy apró rúzsszívecskét az autó napellenzőjének tükrére, így valahányszor lehajtom, hogy ellenőrizzem a sminkem a nap folyamán, ez eszembe juttatja: víz, víz, víz!

Az évek alatt gyűjtött fontos tapasztalások egyike azoknak, akik a saját útjukra lépnek: mindig tartsd szemmel a konkurenciát, egyrészt, hogy tudd ki mire képes, mit és mennyiért hajlandó elvállalni, ideális esetben önkéntelenül is ösztökélnek, versenyben tartanak, egyébként sem szégyen tőlük tanulni. Járj nyitott szemmel, mert soha sem tudhatod, hogy mikor találsz rá valami különlegesre, amiből inspirálódhatsz, tudásodat kamatoztathatod! Egy-egy apróságnak tűnő, elejtett információ is hasznos lehet. Ami pedig a legfontosabb, hogy építs ki minél nagyobb kapcsolatrendszert, légy kitartó és módszeres, csatlakozz fórumokhoz és hallasd a hangod!

 Csak azt a munkát vállald el, amit tényleg szívesen csinálsz, az életünk nagyobbik része ugyanis ezzel telik és abban vagy a legjobb, amit szeretsz. A kiváló munkához nem csak idő, hanem minőségi eszközök is kellenek, ezért érdemes beruházni egy-egy komolyabb autóra, laptopra, stb ami a hasznodra lesz. Mindig tartok a kocsiban egy napszemüveget, egy kis méretű profi fényképezőgépet, a kesztyűtartóból nem hiányozhatnak a névjegykártyáim és persze a kedvenc szájfényem sem maradhat ki a sorból. Mi nők figyelünk az apró részletekre is, ezért például a Skoda ajtajába rejtett, vízelvezetős esernyőtartó nagy segítség lehet a mindennapokban, hogy ne áztassuk el az ernyővel sem az autót, sem magunkat.

 Remélem, hogy az egyszerű és az extrém szettjeimmel, az outfit fotóimmal, a cikkeimmel, a nyereményjátékokkal és a dalokkal, amiket megosztok az oldalaimon előre tudom vinni az olvasóimat és arra sarkallom őket, hogy egyről a kettőre jussanak, legyen szó bármiről is, hiszen én magam is arra törekszem és mindent megteszek azért, hogy folyamatosan  fejlődjek. A divat világában felmerülő és az élet egyéb területein is éppúgy jelentkező problémákra ugyancsak megoldást nyújtok a blogom által. Sokat köszönhetek a követőimnek, nélkülük minden sokkal nehezebb lett volna. Hálás vagyok a sorsnak, hogy olyan jófej és stílusos emberek olvasnak, illetve támogatnak, akik közül néhányat már személyesen is ismerek a blogomnak köszönhetően. Végezetül ne feledd: a kitartó tanulás és a munka minden esetben megtérül, emellett pedig olvass a sorok között!