Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.

Škoda Scala

o

Škoda Scala: A bátorság ihlette

A néven keresztül három olyan rendkívüli történetet szeretnénk megünnepelni, amelyek magát a nevet ihlették.

Tel Avivban mutatkozott be először a világ előtt a Škoda merész új kompaktmodellje: a Scala. A név a "lépcső" és a "létra" szó latin megfelelőjéből ered, és a teljesítményre, valamint a Škoda kompaktautó-ágazatában tett éles váltásra, egy "újabb lépésre" utal.

A név kapcsán három olyan rendkívüli történetet is szeretnénk megünnepelni, amelyek magát az elnevezést ihlették. Főszereplőikben egy valami közös: akármilyen kihívás elé is állította őket az élet, nem féltek kockáztatni és előre lépni. A bátorság vitte őket előre.

 

Egy 16 éves fiú, aki szenvedélyét űzve jogosítvány nélkül országos rally bajnok lett és máris fényes karriert futott be, idén - friss jogosítványával - dobogóra állhatott a rally világbajnokságon. Egy 11 éves magyar kislány, akit egy másik országba költözés sem tántoríthatott el attól, hogy küzdjön jégkorongos álmaiért és aztán a harmadik legügyesebb játékos lett egy egyébként csak fiúkból álló csapatban. Egy üzletkötő, aki 30 éves korában úgy döntött, valami újba vágja a fejszéjét, elkezdett kerékpározni és mindössze négy évvel később már készen is áll arra, hogy megpróbálja megvalósítani álmát és kijusson a tokiói nyári olimpiára.

Ismerkedjen meg Kalle Rovanperäval, Egri Nórával és Isabelle Beckers-szel, a megannyi hős közül hárommal, akik inspiráltak minket, a Scala modellt és reméljük még sokan másokat is fognak.

ISABELLE BECKERS

Isabelle Beckers története csupa bátorság és rengeteg munkában bővelkedik. Ez a lenyűgöző, örökké mosolygó belga bringás 30 éves korában kilépett a munkahelyéről és úgy döntött, profi kerékpárversenyző lesz. Élete legbátrabb döntése után öt évvel már a világkupáért teker és kész indulni a következő nyári olimpián.

Eleinte ­- magától értetődően ­- számos olyan akadályba ütközött, amelybe profi versenyzők szoktak: "Országúti kerékpárosként tartanod kell a tempót a többiekkel, különben lemaradsz, és akkor elbúcsúzhatsz a versenytől. Meg kell tanulnod megfelelően enni és inni is, ellenkező esetben annyi bajod problémád lesz, hogy nem fogsz tudni haladni" ­- magyarázza Isabelle.

Mikor tanulta meg ilyen kitartóan követni álmait? Miért csak 27 évesen fedezte fel a bringázást? Milyen felszereléssel készül nekivágni a legnagyobb kihívásnak, a tokiói olimpiának? Isabelle teljes történetéből megtudhatja.

KALLE ROVANPERÄ

Ami a klasszikus zenének Mozart, az a rally világbajnokságnak Kalle Rovanperä. Ez az épp csak 18. életévébe lépett fiatal pilóta jóval a felnőtté válás előtt elkezdte lenyűgözni a világot. A génjeiben van. Az apja, Harri Rovanperä, valaha elsőosztályú rally pilóta volt. Ő Kalle legnagyobb példaképe. "Bizonyos tekintetben ő volt az első tanárom. Elmagyarázta, hogy egy autónak van kormánya, gázpedálja és kuplungja, aztán azt mondta, induljak" ­- meséli nevetve a tehetséges finn fiatalember.

Az autók a szenvedélye. Otthon, a finnországi garázsában egy egész külön helyiség van csak a rally gumijai számára. "Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy minden finn sífutó vagy horgász. Hát én nem, én pilóta vagyok" ­- mondja mosolyogva Kalle. Hatéves korában kezdett el vezetni. Nyolcéves volt, amikor megkapta első rally autóját. Tizenhat éves korában ő lett a valaha volt legfiatalabb országos rally bajnok Lettországban.

Hogyan nyerhetett rallykat, ha még a jogosítványát sem szerezte meg? És miért versenyzett egy finn tinédzser Lettországban? Olvassa el Kalle Rovanperä teljes történetét, ahol megtudhatja azt is, mit tart a világ legjobb érzésének.

EGRI NÓRA

Az akadályokat leküzdő sikertörténetekről szóló könyvekből Dunát lehet rekeszteni. A kékszemű Egri Nóra viszont egy ilyet sem olvasott el. Egyrészt azért, mert nincs rá ideje. Másrészt azért, mert még csak tizenegy éves. De annyi tapasztalatot gyűjtött már össze, hogy ő maga is írhatna egy ilyen könyvet: imád jégkorongozni és a sport iránti szenvedélyét az sem csökkentheti, hogy fiúkkal kell játszania.

"Egyszerűen imádom a hokit. Nagyon. És a spagettit is!" Nóra elneveti magát. Majd az anyukájára pillant, és gyorsan hozzáteszi: "És persze a családomat is." Édesanyjának köszönheti, hogy követheti álmát, még azután is, hogy Budapestről Belfastba, Észak-Írország szívébe költöztek. "Az első gondolatom az volt, vajon vannak-e arrafelé jégpályák és egy olyan csapat, amely elég jó ahhoz, hogy Nóra velük játsszon" ­- emlékszik vissza édesanyja, Adrienn.

Milyen akadályokkal kell megküzdenie Nórának egy idegen országba való kiköltözés után? Miért kellett hónapokon keresztül taxival járnia edzésre nővérével együtt? És miért akar átigazolni Kanadába vagy Oroszországba pár év múlva? Nóra teljes történetéből megtudhatja.

Amennyiben szeretne elsőként értesülni a hamarosan érkező Scala modellünk legfrissebb információiról, regisztráljon Scala hírlevelünkre!