Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés
Modellek

4x4 technológia

Legkorszerűbb összkerék-technika, ötödik generációs tengelykapcsolóval

Legkorszerűbb összkerék-technika, ötödik generációs tengelykapcsolóval

A többlamellás, hidraulikus működtetésű tengelykapcsoló a nyomaték elosztására - biztosítja a SUPERB, OCTAVIA, KAROQ és KODIAQ 4x4 modellek esetén az összkerék-meghajtást. Az állandó összkerék-meghajtás a menethelyzettől függően osztja meg a motor forgatónyomatékát mind a négy kerékre.

Az ötödik generációs tengelykapcsoló előnyei 

A tengelykapcsoló villámgyorsan és intelligens módon reagál. Vezérlőelektronika számítja ki az ideális meghajtó nyomatékot a hátsó kerekekre. Az átviteli veszteség az úttest állapotától függő elővezérlés miatt szinte kizárt. Lendületben vagy kisebb terhelés esetén a meghajtás az első kerekeknél történik, ami üzemanyag-megtakarítással jár.

Tapadás

1

Száraz úttest

Normál körülmények között a meghajtás nagyrészt az első kerekeknél történik

Tapadás

2

Egyformán rossz tapadás mindegyik keréken

Ha csúszós utakon közlekedik, a többlamellás, hidraulikus működtetésű tengelykapcsoló az összes kerék között egyformán osztja el a nyomatékot.

Tapadás

3

Rosszabb tapadás az első kerekeknél

A ŠKODA 4x4 összkerékhajtás segítségével olyan helyzeteket is megoldhat, amelyeknél a jármű első kerekeinek nincsen semmi tapadása - a nyomaték akár 90 % átirányítható a a hátsó tengelyre.

Tapadás

4

Rossz tapadás az első kerekeknél és a bal hátsó keréknél

Még extrém vezetési körülmények is nyugodt maradhat - a forgatónyomaték akár 85%-át lehet a a jobb hátsó kerékre irányítani.

Mi ennek a háttere?

A tengelykapcsoló közvetlenül a hátsó futóműnél található.  Az ötödik generációs tengelykapcsoló vezérlőegysége a közvetkező helyekről érkező jeleket veszi figyelembe:

  • Motor vezérlő készüléke (a motor fordulatszáma és a gázpedál helyzete)
  • ABS/ESP vezérlő készülék (kerékfordulatszám-érzékelők, féklámpa kapcsoló és a kereszt- és hosszirányú gyorsulás érzékelői)
  •  Kormányelfordítási szög adó.