Fontos tájékoztatás
Új személygépjárművek esetén 2018. szeptember 1-jétől bizonyos motor-váltó variációk ideiglenesen nem érhetőek el, az új járművek típusjóváhagyásában az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére szolgáló vizsgálati eljárás, a WLTP (Woldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) általános bevezetése következtében. A rendelhetőségről a "Konfigurátor" menüpontban, illetve márkakereskedéseinkben, míg a készleten lévő gépkocsikról az "Azonnal elvihető" menüpontban, illetve szintén márkakereskedéseinkben tájékozódhat.
Platán Autóház Nyíregyháza

03.08.2020

Praktikus, sokoldalú és biztonságos rögzítési lehetőségek az igényes tartórendszereknek köszönhetően

Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a ŠKODA modelljei utasaik és csomagjaik számára, a KODIAQ, a SUPERB COMBI, az OCTAVIA COMBI vagy épp a SCALA például egyaránt piaci kategóriája legnagyobb csomagtartóját kínálja. Ám ha még ez sem bizonyulna elegendőnek, a ŠKODA választékában számos lehetőség sorakozik például kerékpárok és más sporteszközök, illetve terjedelmes tárgyak elhelyezésére. A ŠKODA Eredeti Tartozékokkal kényelmesen szállítható a további poggyász akár a tetőn, a hátsó kiegészítő csomagtartón vagy éppen az utánfutón. 

A továbbra sem szűnő COVID-19 világjárvány következtében sok család belföldre szervezi idei nyári vakációját, s jó tudni, hogy a ŠKODA számos csomagszállítási megoldást kínál az autó kapacitásának egyéni igények szerinti bővítéséhez. Legyen éppen szó kerékpárokról vagy más sporteszközökről, sátorról vagy grillkészletről - ha valami már nem férne a csomagtartóba, kényelmesen elhelyezhető akár a tetőn, a hátsó kiegészítő csomagtartón vagy éppen az utánfutón. Az igényes kialakítású és stabil csomagtartó-rendszerek és tetődobozok sokoldalúan használhatók ki és jóval kényelmesebbé teszik az utazást. A tartozékok kínálatában utánszerelhető vonófejek is szerepelnek, igény szerint rögzített, levehető vagy kihajtható kivitelben. Minden eredeti tartozékot kifejezetten a ŠKODA gépkocsikhoz fejlesztettek ki, illetve teszteltek, s az illesztési pontosság, a kezelhetőség, a tartósság és a biztonság terén egyaránt nem hagynak kívánnivalót maguk után.

Tetőcsomagtartók és tetődobozok minden modellhez

A tetőcsomagtartók minden tetősínnel felszerelt vagy anélküli ŠKODA modellhez rendelkezésre állnak, s olyan hosszú és terjedelmes tárgyak szállítására is használhatók, amelyek sem a csomagtartóban, sem pedig az utastérben nem férnének el. Használaton kívül az alap- és a kereszttartók tiszta körülmények között, egy tartózsákba helyezve tárolhatók. A tetőcsomagtartó különösen praktikus kiegészítői az egyszerűen felszerelhető, s akár 510 liter további tárolóhellyel szolgáló tetődobozok, amelyek a vakációs csomagok jelentős részét elnyelve még a mindössze 3,60 méter hosszú CITIGOe iV modellt is igazi "poggyászmesterré" avathatják. A ŠKODA tetődobozok zárhatók, vízállóak, s fekete, ezüst vagy fehér színben kaphatók. Aerodinamikailag optimalizált alakjuk nagyobb sebességeknél egyaránt kedvezően befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást és a menetstabilitást, emellett a szélzajokat is korlátozza.

Kerékpártartó a tetőre és a vonófejre

A kerékpárok szállítására a ŠKODA két praktikus és biztonságos megoldást kínál. A vonóhoroggal felszerelt járművek hátsó kerékpártartóval is kiegészíthetők, amelyen típustól függően akár három kerékpár is elfér. E zárható tartó egyszerű és biztonságos rögzítést tesz lehetővé és tekintélyes teherbírásával elektromos kerékpárok szállítására is alkalmas. Komplett kivitelben, hátsó lámpatestekkel és rendszámtábla-tartóval készül. Alternatív megoldásként a tetőre szerelhető és ugyancsak zárható kerékpártartó szerepel a kínálatban, amely az alap-tetőcsomagtartóra vagy a megfelelő kereszttartókkal a tetősínekre erősíthető és akár három kerékpár is biztonságosan elhelyezhető rajta. A téli sportok rajongói szintén megtalálhatják számításukat, a CITIGOe iV, az OCTAVIA és a SUPERB, valamint a KAMIQ, KAROQ és KODIAQ SUV-modellek számára ugyanis különleges tetőcsomagtartók is kaphatók, amelyek akár négy pár síléc vagy két snowboard szállítására is alkalmasak.

Utánszerelhető vonófejek

A legtöbb ŠKODA modell a ŠKODA Eredeti Tartozékok Programjából utólag is felszerelhető a vonóhoroggal. A rögzített vonófejek mellett, levehető vagy kihajtható változatok is rendelkezésre állnak, utóbbiak használaton kívül egyszerűen eltűnnek az autó alatt.

Tippek a pakoláshoz és a vezetéshez tetőcsomagtartóval, tetődobozzal és társaikkal

›              Általában érvényes: a súlyos poggyászt lehetőség szerint alulra kell a járműbe helyezni, mivel a magas tömegközéppont - különösen a kanyarban - jelentősen befolyásolhatja a menettulajdonságokat.

›              A poggyászt szilárdan a tetőcsomagtartóra kell erősíteni, mert a rosszul rögzített rakomány vészfékezéskor pillanatok alatt "lövedékké" válhat. Feltétlenül figyelembe kell venni a megengedett tetőterhelést is, ami a CITIGOe iV számára engedélyezett 50 kilogrammtól egészen a SUPERB 100 kilogrammos értékéig, a további ŠKODA-modellek esetében pedig legfeljebb 75 kilogrammig terjedhet.

›              A tetődobozokban elhelyezett hosszú és nehéz tárgyakat szintén gondosan rögzíteni kell. Az első részükbe pakolt puha tárgyak, például kabátok és hálózsákok, egyfajta csillapítópárnaként is szolgálhatnak. A fennmaradó üres tereket is kell tölteni, így menet közben sem csúszhat el semmi.

›              Parkolóházba behajtáskor ügyelni kell a jármű tetődobozzal együtt adódó teljes magasságára, az SUV-modellek, mint a KODIAQ és a KAROQ, gyorsan meghaladhatják a kétméteres határt.

›              Néhány kilométer megtételét követően, de legkésőbb az első pihenő alkalmával ellenőrizni kell a csomagok kellően szoros rögzítését, s szükség esetén meg kell igazítani őket.

›              Tetőcsomagtartóval vagy utánfutóval közlekedve általában érvényes: a magasabb tömegközéppont, a megnövekedett tömeg és a fokozott légellenállás befolyásolhatja a menettulajdonságokat és hosszabb fékutakat eredményezhet.

›              A vonófejre szerelt hátsó kiegészítő csomagtartó használatakor ügyelni kell a vonófej maximális függőleges terhelhetőségére. A vonatkozó adatok a járműdokumentációban találhatók.

›              Amennyiben nincs szükség a tetőcsomagtartóra és a tetődobozra, az üzemanyagtakarékosság érdekében célszerű leszerelni őket.