ŠKODA: 120 éve a mobilitás szolgálatában

2016-01-04

-    1895. december: a mobilitás két úttörője, Laurin és Klement megalapítja a világ egyik legrégebbi, járműgyártással foglalkozó vállalatát
-    Hihetetlen sikertörténet: kerékpárgyártóból a nemzetközi autógyártók sorába
-    A márka ereje: több, mint 17 millió értékesített ŠKODA és L&K modell
-    Új korszak: a ŠKODA tovább bővíti modellválasztékát a következő években

Ebben a hónapban ünnepli a ŠKODA a vállalat 120. évfordulóját, amellyel a világ legrégebben alapított járműgyártóinak sorába lépett. Az autógyártó gyökerei egészen a mobilitás hőskoráig nyúlnak vissza. A ŠKODA márka szakértelme és hírneve tizenkét évtized járműgyártásban szerzett hagyományán és tapasztalatán, valamint a cseh ipar minőségi iparos munkáján és mérnöki szakértelmén nyugszik. A ŠKODA márkát már a vállalat megalapítása óta a mobilitás iránti elkötelezettség hajtja, történetére visszatekintve pedig gazdag hagyományokat és az autógyártás számos kiemelkedő ikonját találjuk. Az elmúlt 25 évben a Volkswagen Csoport részeként a ŠKODA egy nemzetközileg sikeres tömeggyártóvá nőtte ki magát. 2010 és 2015 között a vállalat történetének legnagyobb modelloffenzíváját valósította meg a cseh autógyártó. Az elkövetkező években a ŠKODA márka célja, hogy ezt a sikertörténetet folytatva tovább bővítse modellkínálatát.

Bátorság, eltökéltség és jó adag úttörő szellem: ezek vezették Václav Laurint és Václav Klementet, a két alapító atyát, amikor 1895. decemberében lefektették a ŠKODA márka 120 éves sikertörténetének alapjait Mladá Boleslavban. A mobilitásról szőtt első álmuk a technika iránt érzett szenvedélyükből és a fejlődés útjainak folyamatos kereséséből táplálkozott. Álmok, amelyek meghatározták a ŠKODA márka nemzetközi elismeréshez vezető útját és lehetővé tették, hogy ma az autógyártás legnagyobbjaival keljen versenyre a cseh autógyártó.

"A ŠKODA egy nagyszerű autógyártó vállalat egyedülálló történettel, rendkívüli mérföldkövekkel, különösen az elmúlt 25 évből." - nyilatkozta a ŠKODA vezérigazgatója, Bernhard Maier. "Az egész vállalat büszke a mi fordulatos és eseménydús történetünkre. A vállalat létrehozása óta a mobilitás iránti elkötelezettségünk és szenvedélyünk szolgált a ŠKODA márka hajtóerejeként. Egyedülálló örökségünkre és vonzó
modellválasztékunkra építve az elkövetkező években folytatni kívánjuk ezt a sikeres utat, újabb és újabb vásárlókat megnyerve a márkának."

A ŠKODA márka 120 éve egy elképesztő történetet és számos járműipari ikont ölel fel. A ŠKODA felemelkedése a járműgyártás úttörő éveire tehető és szorosan összefügg az iparosok és mérnökök technika iránti rajongásával Európa szívében. A ŠKODA mindenkor olyan járműveket épített, amelyek valamilyen szempontból különlegesek voltak és általuk járműipari álmok teljesedtek be. Ez az örökség hatja át a ŠKODA csapat munkáját mind a mai napig.

Minden 1895. decemberében kezdődött Laurin és Klement parányi kerékpárjavító műhelyében. Ekkor alapította ugyanis a géplakatos Václav Laurin és az üzletember Václav Klement a Laurin & Klement (L&K) névre keresztelt vállalatát. Az apró kerékpárjavító műhely hamarosan elismert kerékpárgyártó vállalattá nőtte ki magát. A 'Slavia' márkanéven értékesített kerékpárjaik a hazai piacok mellett külföldön is népszerűek voltak. Az üzlet virágzott. Csupán négy év telt el, amikor Laurin és Klement elindította a motorkerékpárok gyártását.

1905-ben a vállalat döntő fontosságú lépést tett az autógyártás irányába: a Laurin & Klement elkészítette a vállalat első autóját, a legendás Voiturette A típust. A hét lóerő teljesítményű, kéthengeres motorral szerelt jármű maximális sebessége 40 km/óra volt. A modellpaletta gyorsan bővült. 1907-ben 9 modelljével a Laurin & Klement volt az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb autógyártója, kínálatában a kéthengeres autóktól kezdve a négyhengeres versenyautókon át haszonjárművek és buszok is szerepeltek.
Az I. világháború, annak következményei és az 1920-as évek gazdasági válsága jelentős mértékben érintette a Laurin & Klement fejlődési lehetőségeit. Hogy piaci helyzetét megszilárdítsa, Laurin & Klement 1925-ben egyesült a plzeni ŠKODA Művekkel, amely akkor a legnagyobb cseh vállalatként működött. Egyesítve erejüket a ŠKODA Művekkel, a vállalatnak sikerült újraindítani a járműgyártást Mladá Boleslavban.

Számos legendás ŠKODA jármű született az 1930-as években. Az első igazi népautó, amely jelentősen hozzájárult a csehszlovák emberek motorizációjához, a ŠKODA 420 Popular modell volt. Őt olyan autóipari legendák követték, mint a tekintélyt parancsoló hathengeres zászlóshajó, a ŠKODA 640 Superb, amely a ŠKODA korabeli sikereinek megtestesítője volt. A fejlődésnek a II. világháború vetett véget. A ŠKODA állami tulajdonba került a világháborút követően. A közel 40 évig tartó szovjet tervgazdálkodás nehéz körülményei ellenére számos jelentős modell született a "nép által tulajdonolt vállalatnál." Ilyen volt a ŠKODA 1101 'Tudor', a ŠKODA 440 'Spartak' és a legendás roadster, a ŠKODA Felicia. A következő mérföldkőhöz 1964-ben érkezett a vállalat, amikor az első farmotoros, hátsókerék-meghajtású és önhordó karosszériával készült ŠKODA 1000 MB modellt megalkották. A világ első sorozatgyártású alumínium öntvény motorblokkja az autó hátsó részében kapott helyet.

1987-ben megérkezett a ŠKODA Favorit, a márka új elsőkerék-hajtású kompakt autója, amelynek formatervét az olasz Bertone stúdió készítette. Két év sem telt el és a szocialista tervgazdálkodás összeomlott. Az 1989-es Bársonyos Forradalmat követően a ŠKODA márkának erős stratégiai partnerre volt szüksége. A Volkswagen Csoporttal való 1991-es egyesülés döntő fontosságú lépésnek bizonyult és hozzásegítette a márkát a járműgyártás jelenkori történetének egyik legnagyobb sikersztorijához.
A ŠKODA éves értékesítési eredménye hatszorosára emelkedett 1991 és 2014 között. 2014-ben a márka először lépte át az 1 millió értékesített járművet egy naptári éven belül. Egy modelles márkából a ŠKODA mára egy közel 40 modellváltozatot felvonultató, vonzó és széles palettával rendelkező gyártóvá nőtte ki magát. A ŠKODA modellválasztékának bővülésével párhuzamosan a vállalat termelési létesítményei is jelentősen megújultak és kibővültek. A csehországi három termelési helyszín mellett a ŠKODA modellek számos további üzemben készülnek, így például Kínában, Oroszországban vagy Indiában.
A vállalat célja, hogy sikertörténete az elkövetkező években is folytatódjon. Ennek érdekében tovább bővül a ŠKODA modellválasztéka, elsősorban a növekvő SUV szegmensre fókuszálva.

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés