Funkcionalitás a legszebb formában: az új ŠKODA KODIAQ

2016-06-16

› Erőteljes külső, hangsúlyos háromdimenziós vonalvezetéssel
› Elegáns hangulat az utastérben a letisztult vonalak jóvoltából
› Kategóriája legnagyobb csomagtere, opcionálisan akár harmadik üléssorral

Szeptemberben ünnepli majd világpremierjét a ŠKODA KODIAQ, amely az erőteljes formaterv és a nagyvonalú térkínálat igencsak meggyőző kombinációjával egyértelmű és erőteljes kinyilatkoztatásként lép porondra. Az újdonság külsejét éles vonalak és hangsúlyos háromdimenziós formák jellemzik. Mindezek összetéveszthetetlen megjelenést kölcsönöznek a ŠKODA új szabadidő-autójának. Letisztult vonalvezetéssel találkozunk az utastérben is, amely az elegáns megjelenés mellett a nagyvonalú térkínálatot mutatja fel meggyőző érvként.

"A ŠKODA KODIAQ rendkívül sokoldalú. Kiemelkedően tágas, kompakt külső méretek mellett a kategóriája legjobb szerkezeti felépítését és kialakítását kínálja. Emellett robusztus és minden terepen elboldogul, ráadásul a variálhatóság és funkcionalitás maximumát nyújtja. Ezt a külső formatervben és az utastérben is szerettük volna láttatni" - magyarázza a ŠKODA vezető tervezője, Jozef Kabaň. Csapatával együtt a ŠKODA KODIAQ számára markáns formanyelvezetet választott, amellyel a márka új dizájnvonalát a szabadidő-autók szegmensébe ültették át. Ennek eredménye a racionalitás és az esztétika összetéveszthetetlen összjátéka.

Amint már a skiccek is mutatják, minden vonal egyértelmű, precíz és határozott kialakítású, Az erőteljesen alámetszett vállöv kiemeli a nagy ŠKODA szabadidő-autó robusztus karakterét. A lapos, ék alakú fényszórók a széles ŠKODA-hűtőmaszk két oldalán találhatók. Kristályszerű struktúrájuk a hagyományokban gazdag cseh üvegkristály művészet előtti tisztelgés.

A ŠKODA KODIAQ intenzív plasztikusság jellemezte hátulja is a jármű sportosan robusztus szabadidő-autós karakterét hangsúlyozza. A LED-technikájú hátsó lámpák a márkára jellemző C alakú világítási képpel rendelkeznek, a világítótestek formája jól mutatja, miként folytatódik a részletekben a ŠKODA szabadidő-autó vonalvezetése. Hasonlóan erőteljes hatású a jármű oldalnézete is. A hosszú tengelytávolság és a rövid túlnyúlások tágas utastérre utalnak. Kívánságra a szabadidő-autó két további ülőhelyet kínál a harmadik üléssorban.

Letisztult dizájnjával az utastér folytatja a külső lényegre törő formatervét. Itt is a forma és a funkció összhangja az uralkodó: az utastér védelmezőnek és robusztusnak hat, s egyúttal meggyőzően elegáns karakter jellemzi. A hangulat időtlen és funkcionális, minden részlet egyértelműséget és nyugalmat sugároz. Az utastérben olyan erőteljes függőleges elemekkel találkozunk, mint a négy nagy légbefúvó nyílás. A műszerfal háromdimenziós kialakítású és két részre oszlik. Ezzel két egyenértékű zónára osztja a műszerfalat - a vezető és az első utas számára.

Interjú Jozef Kabaňnal, a ŠKODA vezető tervezőjével: "Még érzelemdúsabbá válik a ŠKODA márka"

Mi a jelentősége a ŠKODA KODIAQ dizájnjának a márka szempontjából?

Jozef Kabaň: A ŠKODA KODIAQ két szempontból is a márka úttörője. A Yeti fölötti első nagy szabadidő-autónkkal új kategóriába lépünk. Emellett a KODIAQ egyúttal a ŠKODA új szabadidő-autós formanyelvezetének első képviselője is. Ez az új nyelvezet rendkívül erőteljes és érzelemgazdag, ugyanakkor kifejezetten időtlennek őriztük meg.

Mi a ŠKODA szabadidő-autó formanyelvezetének különlegessége?

Jozef Kabaň: A ŠKODA KODIAQ rendkívül sokoldalú. Kiemelkedően tágas, kompakt külső méretek mellett a kategóriája legjobb szerkezeti felépítését és kialakítását kínálja. Emellett robusztus és minden terepen elboldogul, ráadásul a variálhatóság és funkcionalitás maximumát nyújtja. Ezt a külső formatervben és az utastérben is szerettük volna láttatni. Ezért a ŠKODA KODIAQ esetében a forma és a funkcionalitás összhangban állnak. A kristályszerű és lényegre törő megjelenés emellett kiemeli a ŠKODA KODIAQ karakterét és erejét.

Hogyan ötvözhető a forma és a funkció?

Jozef Kabaň: Célunk, hogy a lehető legteljesebb esztétikai élményt a funkcionalitás maximumával úgy ötvözzük, hogy már ne két különböző kritériumként tekintsünk rájuk. A szépséget keressük az egyszerűségben, ám ennek során nem hagyjuk figyelmen kívül a funkcionalitást vagy az ergonómiát. A jó formaterv a funkcionalitást vonzóvá teszi. A funkcionalitás és az esztétika eme egyensúlya teszi különlegessé a ŠKODA KODIAQ modellünket.

Milyen szerepet játszik a cseh üvegkristály művesség?

Jozef Kabaň: Modelljeink minden egyes részlete egy önálló történetet mesél - ez a márkánk érzelmi ereje. A ŠKODA KODIAQ kristályszerű elemei kapcsán a tradicionális cseh üvegkristály művészetből merítettük az ihletést. A vonalvezetés letisztult, precíz és éles kialakítású. Karakteres még a hatásos fény-árnyék játék az erős kontúrú felületeken. A kristályszerű struktúra az olyan részletekben is visszaköszön, mint a fényszórók vagy a dekorbetétek.

Az utastérben is a lehető legszabadabb kreativitás és a részletek iránti figyelem a jellemző. Mire helyezték a legnagyobb figyelmet a ŠKODA KODIAQ utasterének kialakításakor?

Jozef Kabaň: Az utastérben is folytatjuk a külső széles és letisztult vonalakat. És itt is nagy hangsúlyt helyezünk a forma és a funkció harmóniájára, a nyugalomra és a letisztultságra. Számomra egy autónak tökéletesen kell funkcionálnia és egyúttal sugároznia kell az esztétikumot. Az utastérben helyet foglalva a bizalom és a jóllét érzetét kell kiváltania. E filozófiára építve olyan atmoszférát teremtettünk, amely egyszerre elegáns, kényelmés és funkcionális.

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés