Átfogó környezetvédelmi stratégiája keretében még nagyobb célokat tűzött ki a ŠKODA

2016-06-14

 › Sokrétű környezetvédelmi tevékenység a GreenFuture program keretében, jól ellenőrizhető célok mentén
› Stratégia a természeti erőforrásokat kímélő gyártás és az energiahatékony járművek előállítása szolgálatában
› 2018-ig szóló, nagyratörő és folyamatosan frissített célkitűzések;
jelentős csökkentési célok az energia- és vízfelhasználás, a szén-dioxid-kibocsátás, a keletkező hulladék és az úgynevezett illékony szerves vegyületek (VOC) tekintetében

 
Felelősségteljes és hosszú távon fenntartható gyártás, illetve üzemanyag-takarékos járművek: ezek a ŠKODA GreenFuture környezetvédelmi stratégiájának legfőbb elemei. Az eddigiekben a cél - a 2010 és 2018 közötti időszak vonatkozó paramétereiben kifejezve - a gyártás környezetvédelmi hatásainak 25 százalékos csökkentése volt, amit a cseh gyártó az idén 45 százalékra emelt. Ez nem kevesebbet jelent, mint nyolc esztendőn belül csaknem felére csökkenteni a környezeti hatásokat. A június 5-én, vasárnap tartott Környezetvédelmi Világnap alkalmából a gyártó több fontos kezdeményezést is bejelentett.

A ŠKODA GreenFuture stratégiájának legfőbb célja tovább javítani a vállalat tevékenységének hosszú távú fenntarthatóságát" - hangsúlyozta Michael Oeljeklaus, a ŠKODA igazgatótanácsának a termelés és a logisztika területeiért felelős tagja. "Az elmúlt évek során sikerrel valósítottuk meg ezt. Legfőbb célunk gazdaságos üzemű járművek előállítása és a természeti erőforrások még takarékosabb felhasználása a teljes vállalaton belül. Az elkövetkező évek során is maradéktalanul meg kívánjuk valósítani környezetvédelmi stratégiákat, a termelés energiaigényének további mérséklésében a lehető legmagasabb energiahatékonyság jellemezte, legkorszerűbb technológiákat kívánjuk igénybe venni" - folytatta Oeljeklaus.

A ŠKODA a GreenFuture stratégia keretében egyesíti környezetvédelmi tevékenységeit, míg a GreenFactory a természeti erőforrásokat lehető leginkább kímélő termelés iránti erőfeszítéseket foglalja össze.

Az olyan fontos paramétereket, mint a gyártás során egy-egy járműre eső energia- és vízfelhasználás, keletkező hulladékmennyiség, illetve szén-dioxid-kibocsátás, valamint a karosszériák fényezése során megjelenő, úgynevezett illékony szerves vegyületek (Volatile Organic Compound; VOC), folyamatosan mérik és optimalizálják. E tényezők tekintetében a ŠKODA 2010 és 2015 között már 35,8 százalékkal csökkentette a környezetterhelést, s e kedvező folyamat további gyorsítása érdekében a vállalat még ambiciózusabb környezetvédelmi célokat fogalmazott meg. Ezek értelmében a ŠKODA 2018-ig immár 45 százalékkal kívánja mérsékelni a gyártási folyamat környezeti hatásait, azaz csaknem felére csökkentené a 2010-es szinthez viszonyítva.

Részletesen: a termelés energiaigényét ezen időszak során 30 százalékkal kell mérsékelni, az egy járműre eső szén-dioxid-kibocsátás vonatkozó célértéke pedig mínusz 55 százalék. A járművenként keletkező hulladék mennyisége 70, a vízfogyasztás 25, a VOC-emisszió pedig 45 százalékkal mérséklendő 2018-ig. Az összességében 45 százalékra emelt csökkentési ráta olyan konkrét intézkedések eredménye lehet, mint például a szellőzőberendezések szabályozásának fejlesztése, energiatakarékos világítás telepítése, valamint a gyártás során keletkező, egy járműre eső hulladékmennyiség csökkentése.


Intézkedések egész sora a vállalat minden részén
Az említetteket célzó intézkedések csomagja a vállalat minden részére kiterjed. Egy üzem teljes elektromosáram-igényének mintegy negyedét például a gyárcsarnokok klimatizálása teszi ki, ennek megfelelően ez a tétel első helyen áll a ŠKODA GreenFuture programjában. A szellőzéstechnika újszerű szabályozása éves szinten 3500 MWh energiát takarít meg a vállalatnak, ami 875 háztartás energiafelhasználásának felel meg. A présüzemben alkalmazott, kisebb légnyomással működő, új kompresszorok révén elérhető megtakarítás 1600 MWh.

A csarnokok új világítása már egyedül Kvasiny gyárában 1500 megawattórával csökkenti az éves áramfelhasználást. A ŠKODA több olyan csarnokban is telepítette az energiatakarékos fényforrásokat, ahol az elkészült járművek várnak kiszállításra, mintegy felére csökkentve az áramigényt. A fejlett lekapcsolási automatikának köszönhetően a fény önműködően kialszik, amint a csarnokokban nem folyik munka.

Az egy autóra jutó hulladékmennyiség már 2014-ben 16,8-ről 15,1 kilogrammra csökkent egy év alatt. 2016 során a ŠKODA összesen 4000 tonnával tervezi visszafogni a saját üzemeiből származó deponált hulladék volumenét, ami több mint 50 százalékos, járművenként 7,8 kilogrammra való mérséklésnek felel meg mindössze két év alatt. Mindezeken túl a hulladékot már nem tárolják, hanem válogatást követően energetikailag újrahasznosítják. A számos ilyen irányú fejlesztés egyike a termelési folyamatban felhasznált olajak megszűrése és ismételt felhasználása, amivel egyszerre takarítanak meg nyersanyagot és csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét.

A hosszú távon fenntartható termelés egyik fő pillére a ŠKO-ENERGO energiaszolgáltató, amelyben a ŠKODA AUTO a.s. 46 százalékos részesedéssel rendelkezik. Együttműködésük 1995-ös kezdete óta a két vállalat több mint felével mérsékelte az egy járműre jutó energiafelhasználást. A jelenlegi 1,5 millió köbméter éves vízfogyasztás a 2010-es szinten áll, ami a termelés növekedése fényében járművenként mintegy 30 százalékkal kisebb vízigényt jelent.

A biomassza mind szélesebb körű használata a ŠKO-ENERGO Mladá Boleslav-i fűtőerőművében a szén és gáz elégetéséhez viszonyítva akár 130 ezer tonnával mérsékli éves szinten a szén-dioxid-kibocsátást. Az egy legyártott járműre vetített szén-dioxid-mérleg - az energiaellátás e különösen fejlett módjának is köszönhetően - több mint 46 százalékkal javult 2010 és 2015 között.

A ŠKODA "Egy autó, egy fa" projektjével is támogatja a Cseh Köztársaság környezetvédelmi politikáját. Az autógyártó 2007 és 2011 között több mint 50 helységben bő félmillió fát ültetett, amelyben számos dolgozója vett részt évről-évre önkéntesen. A ŠKODA ezzel is hozzá kíván járulni a biodiverzitás megőrzéséhez és a klímavédelemhez.


Globális kezdeményezés a környezetvédelem nemzetközi világnapja
Az 1972-es Stockholmi Környezetvédelmi Konferencia jegyében az ENSZ a tanácskozás nyitónapját, június 5-ét, Környezetvédelmi Világnappá nyilvánította. Világszerte mintegy 150 ország vesz részt a környezettudatosság és a környezetvédelem iránti elkötelezettség erősítését célzó "World Environment Day" kezdeményezésben.

Weboldalunk futtatásához és a használhatóságának növeléséhez „cookie”-kat használunk.
Elfogadás és továbblépés